testar

Att hyra sin garderob?
4 december, 2017 Madlén Fondén

Att hyra sin garderob?

Hur många gånger har vi inte köpt hem en klänning som bara används till en enda fest? Eller köpt den där blusen som egentligen var lite för stormönstrad och färgglad, men köptes för att den var lite kul och sen aldrig användes? Men det vanligaste av allt är kanske att vi tröttnar ganska snabbt på våra egna kläder och “har inget att ta på oss”. Känner ni igen er? Something Borrowed grundades i syfte att erbjuda ett mer hållbart sätt att konsumera kläder, nämligen genom att hyra istället för att köpa nytt. Vår vision är att människor ska kunna njuta av mode, våga nya stilar och känna sig snygga i sin vardag, samtidigt som miljön skonas jämfört med masskonsumtionen som följer fast fashion-trenden.

När man vet hur eländig och smutsig modeindustrin egentligen är så vill man inte bidra till den, men för många är kläder ett roligt och lekfullt sätt att uttrycka sig på, för att inte tala om det oundvikliga faktum att man faktiskt behöver ha något att ha på sig. Something Borrowed låter kläder som redan har producerats få ett längre liv och uppskattas av fler än en person under sin livstid.

Vi vill berätta lite om modeindustrin, för att skapa en förståelse om varför vi tycker att det är så pass nödvändigt att hitta en lösning på det samhällsproblem som klädindustrin innebär. Textilindustrin är den näst mest smutsiga industrin, direkt efter oljeindustrin och endast i Sverige slängs 100 000 ton textilier varje år. Många köper så kallade fast fashion-kläder, vars livslängd ofta inte är längre än en eller två månader och dessutom ofta slängs efter ett par gångers användande pga dålig kvalitet eller nya modetrender. Vi betalar orimligt lite pengar för kläder, som ska täcka allt från löner och andra kostnader i butiker, huvudkontoren och produktionen. När man tänker att man kan få en klänning för 199 kr går huvudräkningen knappt ihop, eller hur? De som drabbas hårdast är produktionsländerna, som ofta är länder med sämre förhållanden och låga löner. Det är dessutom där den negativa miljöpåverkan av klädproduktionen mest påtaglig, och många som arbetar i dessa förhållanden får sjukdomar eller besvär som alltför ofta leder till döden.

Faktaruta

 • Kunders transporter till och från butiker står för 23 % av den totala miljöpåverkan av den svenska modeindustrin. Därför kan det i många fall vara bättre att få varor samlastade och skickade till närmaste postombud.
 • Att tvätta plagg ofta är så klart inte nödvändigt, dock står tvätten av plagget endast för 3 % av den totala miljöpåverkan.
 • Det som gör störst skillnad är att producera mindre. Hela 70 % av modeindustrins miljöpåverkan är kopplad till nyproduktion av plagg. Därför är det bästa att förlänga plaggets livslängd och undvika nyinköp.

Källa: Mistra future fashion

Nu undrar ni säkert hur vi på Something Borrowed tänker erbjuda ett bättre och mer hållbart sätt att konsumera kläder?

Det finns flera faktorer, men främst är det vår affärsmodell som i grunden bygger på cirkulär ekonomi. Vårt koncept innebär att kläder får möjligheten att leva längre och få större nytta under sin livstid. Bara för att en person har tröttnat på ett visst plagg betyder det inte att  inte någon annan vill ha det, utan nästa person kan få precis lika stor glädje av samma plagg. Genom att plaggen cirkulerar mellan fler människor under en längre tid, förlängs deras livslängd och målet är att de slutligen ska miljökompensera för sin egen produktion. Transporten till och från oss är ofta något som människor vi träffar undrar över från ett miljöperspektiv. Vi brukar då berätta att det ofta är så att en online lösning där kunder får saker levererat i flera fall kan vara skonsammare för miljön vilket man inte alltid tänker på. Varor kan då samlastas till ett uthämtningställe istället för att varje person ska ta sig till butik på egen hand. 

Hur jobbar vi med utbudet i vår garderob?

I första hand arbetar vi med att ta in kvalitativa varumärken med en stilren skandinavisk look som på olika sätt värnar miljön. Vi är väldigt stolta över att vi nu har så pass många hållbara märken i vårt sortiment. De är på olika sätt etiska och hållbara genom t.ex. att de använder återvunna material, de producerar  nedbrytningsbara kläder, har etisk och hållbar produktion, eller bidrar till att människor i fattiga länder får jobb och kan sprida sina kulturella hantverksstilar till resten av världen. Dessa märken och deras kläder har vi tilldelat speciella symboler för att de enkelt ska urskiljas från övriga kläder.

När det kommer till det resterande sortimentet är målet att det dels ska bestå av skandinaviska märken, för att hylla den skandinaviska stilen som vi tycker representerar Something Borrowed på ett bra sätt, och dels av vår “Rescue Collection”, som är kläder som får ett nästa liv genom att exempelvis blivit donerade till oss.  

Detta är grunden i vår affärside och i ett senare inlägg ”hur fungerar konceptet?” förklara vi hur tjänsten faktist fungerar i praktiken för dig som är kund.

Dela gärna inlägget för att hjälpa oss att sprida budskapet, det är guld värt !

Kommentarer

 1. Lena Johansson 1 år sedan

  Miljöpåverkan är superviktigt och något som det tack och lov pratas mer och mer om. Men (usla) löner och ofta omänskliga arbetsvillkor pratas det ofta för lite eller inte alls om.
  Tack för att ni tar upp det!! Hur tänker runt det när det gäller vilka kedjor ni kommer att samarbeta med? Finns det några vars kläder ni inte kommer hyra ut?
  Mvh Lena

  • Författare
   Something Borrowed 1 år sedan

   Hej Lena,
   Roligt att du skriver till oss!
   Snart kommer vi lägga upp vår varumärkessida där vi läggar upp de märken som vi har valt att samarbeta med. Först och främst vill vi arbeta med märken som har en tydlig etisk och hållbar profil. Tyvärr kommer vi aldrig att ha möjlighet att kontrollera deras kedjor, utan litar på att de håller det som utlovas. I andra hand samarbetar vi med nordiska varumärken som passar in i vår profil stilmässigt. I de lägen kommer det tydligt att framgå i sortimentet vilka plaggen är och då har vi inte några speciella kvar på märkets hållbarhetsarbete. Vi väljer att då uppmuntra märkena att vara med på ett koncept som vårt och att det i sig är ett steg påväg till ett hållbart tänk. Sist med inte minst kommer det ibland att förekomma plagg från större fast fashion-företag, dessa märken är dock endast begagnade plagg som vi kommit över i samband med exempelvis donationer. Dessa plagg får då ett andra liv i vårt koncept 🙂 Hoppas att detta svarade på din fråga och tveka inte att ställa fler!
   Allt gott
   Hälsar
   Madlén

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*