Våra symboler

Våra symbolder

För att lätt kunna se på vilket sätt kläderna är hållbara eller etiska, har vi tagit fram olika symboler som representerar olika egenskaper hos plaggen. Här beskrivs symbolerna kortfattat. Det ska tilläggas att bara för att ett plagg inte har tilldelats en viss symbol,  behöver det inte betyda att plagget inte har egenskaperna i fråga. Symbolerna som tillges plaggen är sådant som varumärkena tydligt har kommunicerat ut, och mer än så tilldelar inte vi plaggen  för att vi vill vara säkra på vad vi lovar.

Artisan made

Plagget är gjort av hantverkare och ofta med särskilda handtekniker, så som vävning eller färgtryck.

Biodegradable

Plagget är gjort av ett naturligt material som kan brytas ned genom mikroorganismers verkan, och kan alltså komposteras.

Cruelty free

Plagget är producerat på ett snällt sätt, och det syftar i första hand på att inga djur har kommit till skada i produktion.

Eco friendly

Plagget är eko-vänligt, vilket innebär minskad, minimal eller ingen skada på ekosystemet eller miljön. Det kan finnas flera olika sätt att arbeta med detta, t.ex. att man använder återvunnet eller ekologiskt material, att produkten är giftfri eller att man arbetar med minskar resursförbrukning för att nämna några.

Ethical production

Plagget är producerat på ett etiskt sätt, vilket innebär att människorna som arbetar inom produktionen får skälig lön och en bra arbetsmiljö, samt behandlas med respekt.

Fair trade

Plagget är fair trade-stämplat, vilket innebär att det är skapat i en miljö med öppen dialog, transparens och respekt för att öka rättvisan inom internationell handel. Fair trade stöttar hantverkare i utvecklingsländer som är socialt och ekonomiskt marginaliserade.

Female founder

En eller flera coola kvinnor har grundat märket i fråga. Vi tycker att det är jätteviktigt att stötta andra kvinnliga entreprenörer.

Handblock printed

Denna symbol innebär att tygets mönster är handtryckt

Handwoven

Symbolen innebär att tyget är handvävt.

Made from leftover materials

Plagget är skapat av överblivet material, för att minska produktionsspill och på så sätt värna om miljön.

Made in Europe

Plagget är producerat i Europa, helt enkelt.

Made in NY

Plagget är producerat i New York, eller The big apple som man även kan kalla det.

Made in UK

Plagget är producerat i Storbritannien. Ello guv’nor!

Natural dyes

Tyget är färgat med naturliga färger, som ofta är framtagna från olika växter.

Organic

Plagget är ekologiskt, vilket innebär att materialet har odlats enligt riktlinjerna för ekologiskt jordbruk. I ekologiskt jordbruk används inga genetiskt modifierade frön, bekämpningsmedel eller andra kemiska hjälpmedel. Detta påverkar miljön, jordbruket och arbetarnas hälsa över hela världen.

Original piece

Detta är ett exklusivt och unikt plagg – one of a kind.

Recycled

Tyget är tillverkat av återvunnet material.

Repurposed

Materialet är återanvänt, utan att först brytas ned eller gå igenom någon större process.

Reversable

Plagget går att vända ut och in för att få en annan look.

Supporting women

Varumärket bakom detta plagg stöttar kvinnor i utvecklingsländer, och bidrar med arbetstillfällen och ger möjlighet för dessa kvinnor att bli ekonomisk oberoende.

 

Toxic free

Plagget är tillverkat utan gifter.

Vegan

Plagget är veganskt, vilket innebär att det är tillverkat helt utan animaliska produkter, så som läder, päls och silke.