Hur blir man en mer ansvarsfull klädkonsument?

Hur blir man en mer ansvarsfull klädkonsument?
21 maj, 2018 Daniella

Tips på hur du kan ta mer ansvar som konsument

Det kan vara svårt att ta steget till att bli en mer medveten klädkonsument. Hur ska man tänka och hur börjar man? Vi tror såklart att hyra delar av sin garderob är framtiden och ett stort steg mot att bli en mer hållbar konsument, men vi vill vi även ge lite andra tips på vägen, som förhoppningsvis kan underlätta i framtida val och kval.

1. Ha en bra grund – en basgarderob. Den kommer du att vara tacksam över att du har byggt upp, då dessa plagg ofta går att matcha med varandra, och kan bäras vid olika tillfällen. Enkla t-shirts, de där perfekta jeansen, stickade tröjor, ett par svarta byxor, den perfekta kappan – ja, den typen av plagg som kan användas dagligen och som går att bygga upp olika outfits kring.

2. Det viktigaste när du väl ska shoppa är att planera dina inköp väl. Här gäller det att inte fastna för det där iögonfallande plagget i skyltfönstret och spontant springa in och köpa det, utan att utgå från en inköpslista som du tidigare skapat. Vad är det du behöver? Saknas det en vit skjorta i din garderob, eller är kanske nästa inköp en vinterkappa? Skriv upp vad som saknas eller behöver uppdateras och följ sedan din lista. När du hittar något som du verkligen vill ha, bör du fundera noga innan köpet och tänka igenom om du har andra plagg i garderoben som det går att matcha med.

3. Material och ursprung är viktiga. Satsa gärna på Better Cotton om du ska ha bomull, och gärna återvunna material. I den mån det går, se till att köpa från märken som har ett tydligt hållbarhetsfokus och som har en etisk produktion.
Tips! Spana in våra hållbara märken, många av dem skickar även till Sverige.

4. Vem har sagt att man måste köpa allt nytt? Minska din konsumtion av nyproducerade kläder och köp begagnat istället.

5. Slutligen, ta hand om dina plagg. Tvätta dem så sällan som möjligt och i låg temperatur. Laga dem eller justera dem i den mån det går, och lämna in dem till en skräddare om du inte har tiden eller kunskapen som krävs.

 

För att sammanfatta det hela bör du bygga upp en bra basgarderob, planera dina inköp noga och ta hand om dina kläder. Vill du piffa till din garderob lite extra, eller bara förnya den då och då, kan du ju alltid hyra kläder. På så sätt slipper du tänka så mycket, utan kan faktiskt bara gå på impulser och ha lite kul med “inköpen”.

Märkningar att hålla utkik efter

BCI: Better Cotton Initiative är en organisation som förbättrar standarden i bomullsproduktionen.

GOTS: Internationell märkning som omfattar sociala och miljömässiga krav. Syns ofta på bomullsplagg.

Fair trade: Syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och arbetare i utvecklingsländer.

FWF: Fair wear foundation är ett kontrollsystem för att förbättra anställdas villkor i textilproduktion.

Kommentarer

  1. office porn shows 2 månader sedan

    This info is so great thanks!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*